Het onderhouden van je huis omvat verschillende klusjes die soms over het hoofd gezien kunnen worden. Eén daarvan is het schoonhouden van de dakgoten. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot allerlei problemen, zoals waterschade aan je huis en tuin. Maar hoe weet je of je dakgoten verstopt zijn? Hier zijn enkele belangrijke signalen en tips om je dakgoten in optimale conditie te houden.
1. Wateroverloop
Een van de duidelijkste tekenen van een verstopte dakgoot is water dat over de randen stroomt tijdens een regenbui. Als het water niet vrij door de goten en afvoerpijpen kan stromen, zal het ergens anders heen moeten. Dit kan resulteren in water dat langs de muren van je huis stroomt, wat op termijn schade kan veroorzaken aan de fundering en buitenmuren.
2. Zichtbare verstoppingen
Neem regelmatig de tijd om een ladder op te zetten (veiligheid voorop!) en een kijkje te nemen in je dakgoten. Bladeren, takjes en ander natuurlijk afval kunnen zich ophopen en verstoppingen veroorzaken. Als je veel puin ziet liggen, is het waarschijnlijk tijd om je dakgoten te reinigen.
3. Watermerken onder de goten
Als je donkere vlekken of strepen ziet op de muren direct onder de dakgoten, kan dit wijzen op een overloopprobleem. Water dat over lange tijd over de rand van een verstopte dakgoot stroomt, kan sporen achterlaten die wijzen op vochtproblemen.
4. Loskomen van de dakgoot
Een dakgoot die van het huis begint los te komen, kan een teken zijn van te veel gewicht door ophoping van water en puin. Dit extra gewicht kan de bevestigingen van de dakgoot belasten en uiteindelijk tot ernstige schade leiden.
5. Plantengroei
Het lijkt misschien grappig, maar het is geen goed teken als er planten beginnen te groeien in je dakgoot. Dit gebeurt wanneer er genoeg grond en zaadjes in de dakgoot terechtkomen om een kleine tuin te vormen, wat duidelijk aangeeft dat het tijd is voor een schoonmaak.
Hoe voorkom je verstopte dakgoten?
Volg de onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat je dakgoten niet verstopt raken.
Regelmatige schoonmaak
Het is raadzaam om minstens twee keer per jaar je dakgoten schoon te maken, in de lente en in de herfst, om te voorkomen dat bladeren en ander afval zich ophopen.
Installeer bladvangers
Overweeg om bladvangers of gootbeschermers te installeren. Deze systemen bedekken de openingen van de dakgoten en laten alleen water door, waardoor voorkomen wordt dat groot afval de doorstroming belemmert.
Controleer de afvoer
Zorg ervoor dat het water van de dakgoten goed weg kan stromen. Controleer regelmatig of de afvoeren vrij zijn van obstructies en goed aansluiten op het rioolsysteem of de afvoer naar de tuin.
Inspecteer na stormen
Na een hevige storm is het een goed idee om de dakgoten te inspecteren op eventuele schade of extra ophoping van puin, wat kan bijdragen aan verstoppingen.
Verstopte dakgoten kunnen veel schade aanrichten, maar door proactief onderhoud en regelmatige inspectie kunnen de meeste problemen worden voorkomen. Door aandacht te besteden aan de bovengenoemde tekenen en tips, kun je je huis beschermen tegen onnodige waterschade en zorgen voor een langere levensduur van je dakgoten.